Még Amerikában kóstoltam meg a sós pitét és azóta nagy rajongója vagyok. Most Jamie karácsonyi verzióját sütöm. Én egyébként úgy egyszerűsítem a dolgomat, hogy egyszerre több adag tésztát elkészítek és adagokra bontva lefagyasztom. így legközelebb már csak elő kell venni.

Diéta infó: totálban 210 gr szénhidrát, 1740 kalória

Egészség infó: A póréhagymát jó mangán, B6-, C-vitamin-, folate-, vasforrásként tartják számon. Ruténtartalmának köszönhetően védi és erősíti a hajszálereket.

Hozzávalók:

Tésztához:

1,5 bögre graham, tönköly stb liszt

5 dkg hideg margarin, 2 evőkanál olívaolaj

3-4 evőkanál hidegvíz, adagolva

+ karácsony: egy marék gesztenye és két evőkanál lestyán

Töltelék:

60 dkg maradék, vagy frissen pirított pulyka

1 kg póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál rozmaring

2 dl csirke alaplé

3-4 kanál tejföl/tejszín

Elkészítés:

A tésztával kezdem: a vajat, olajat, lisztet, sót egy tálban összemorzsolom, majd apránként hozzáadom a vizet és addig gyúrom csak amíg összeáll. Fél órára a hűtőbe teszem pihenni.  A póréhagymát felkarikázom és a felaprított fokhagymával, sóval-borssal kis olívaolajon felteszem dinsztelni fedő alatt. kb 25 perc kell neki. Ezalatt megpirítom a felkockázott húst sóval-borssal, rozmaringgal. A húst hozzáadom a póréhagymához kis graham lisztet keverek hozzá és felöntöm a csirkealaplével, hogy éppen ellepje. Megvárom míg felforr és utána hozzákeverem a tejfölt. 1-2 percig hagyom rotyogni.

Ezalatt a pitetésztát kinyújtom és az egyik felén eloszlatom a gesztenyét, lestyánt, majd ráforgatom a tészta másik felét – réteget képezek – és újra kinyújtom. egy kicsit nagyobbra, mint a kinézett tűzálló tál.

Kb meg is vagyok: a tölteléket lecsöpögtetem a levétől és tűzálló tálba teszem, ráborítom a tésztát és a széleit benyomkodom, villával megszurkálom, tojással bekenem és 30 percre 180 fokos sütőbe teszem.

A töltelék levéből mártást készítek.

Csirkés gombás verzió

A mélyhűtőből előveszem a tésztát és csak a töltelékkel szórakozom:

Megpirítok 60 dkg felkockázott csirkemellet sóval-borssal, félreteszem és megdinsztelek 1 apróra vágott hagymán fél kiló gombát. Összeöntöm őket és hozzájuk keverek egy konzerv kukoricát, kis lisztet keverek hozzá (1-2 evőkanál) és utána 1 dl tejszínt, esetleg sajtot adok hozzá. Tésztafedő és irány a sütő.