Az egyik legnagyobb felfedezésem, egzotikus és finom, vendégségben is elsütöttem már. 15 perc alatt kész és garantálom, hogy ilyet még nem ettek a vendégek! ;)

Diéta infó: 1 csésze (185 gr) főtt quinoa 222 kalória és 40 gr szénhidrát

Egészséginfó: a Dél-amerikai szuperétel, a quinoa magas tápértékű, dús fehérjeforrás (12-18%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Magas protein tartalma miatt a vegetáriánusok, nem gabona léte miatt pedig a glutén érzékenyek kedvence lehet. Nálunk egyelőre csak fehér változatát láttam, de létezik vörös quinoa is.

Nehéz beszerezni, de a múlt héten megtaláltam a Tesco polcain! így a beszerzés is könnyen megoldható, nem nagyobb kihívás, mint a köles.

És akkor lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa (legalább háromszor átmosva)
  • két és fél csésze víz, vagy csirke alaplé
  • 2 kaliforniai, vagy nagyobb tv paprika
  • 2 nagyobb újhagyma
  • fetasajt
  • marok dió

Elkészítés:

10 perc alatt a sóval (kevés elég, a feta is elég sós) megfőzöm a quinoát. Főzés közben leszedem a habot, amik épződik, így biztos, hogy nem lesz keserű mellékíze. 10 perc után lefedem és 5 percet hagyom párolódni, letakarva.

a sütőben közben megsütöm a héjával felfelé a felszeletelt paprikát - amíg fekete nem lesz a héja, vagy a gáztűzhelyen a tűz rózsában pirítom meg. A még forró paprikát utána zacskóba rakom, hogy párolódjon és kb 5 perc után simán lehúzom a bőrét. Vékony szeletekre vágom.

egy száraz serpenyőben megpriítom kicsit a feldarabolt diót. Csak addig, amíg illatozni nem kezd

ugyanebben a serpenyőben kis olvialojaon megpirítom a karikákra vágott újhagymát.

a fetasajtot összemorzsolom és az egészet összekverem.

Isteni friss íze van.