Nincsen karácsony zserbó nélkül, így most megosztom veletek a még nem érződik, de mi is ehetjük zserbóm receptjét. 

Diéta infó: 100 gr szerbó kb 538 kalória és 15-18 gr szénhidrát

Egészség infó: A dió gazdag rostokban, fitonutriensekben, antioxidánsokban, mint az E-vitamin és a szelén Az omega 3 zsírsavtartalma is jelentős. A régi népgyógyászatban belsőleg a vér tisztítására, illetve gyomor és bélhurut esetén alkalmazzák.

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g graham/teljeskiőrlésű liszt

50 g margarin, 50 gr olívaolaj

15 g xillit

1 db tojássárgája

1 dl tej

csipet só

10 g élesztő

5 g sütőpor

A töltelékhez:

120 g xillit

250 g darált dió

600 g baracklekvár - dietetikus

őrölt fahéj

1 db citrom reszelt héja

vaníliás cukor

A tetejére:

étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy tortaforma, tepsi alját kipapírozzuk/vajazzuk. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy tállba, és jó alaposan összegyúrjuk. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és öt egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és nagyon vékonyra, nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát.  Eloszlatunk rajta 3 evőkanál baracklevárt. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a xillitet, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat. Ezután a diós keverék negyedét eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején. És ezt háromszor megismételjük. Az utolsó tésztalapot megszurkáljuk villával és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 45 percre. Még melegen húzogassuk végig a tetején a csokit, ami így egyenletes réteget képez.