A télben egyedül a sütőtök krémlevest, a sült gesztenyét, a forralt bort és a karácsonyt szeretem. Tök jó, hogy mindezt egyben, jó sokáig elhúzva kapom, így kitartok tavaszig. Mivel a sütőtök krémleves is 10 perc + sütési idő, de azt lehet előző nap is akár,  a 10 perces receptek közé kívánkozik.

Végtelen sok variációja létezik, én itt most a kedvencemet, egy szuperegyszerűt mutatok be.

Diéta infó: Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában

Egészség infó: Gazdag a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban és folsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert.

sütötök krémleves

Hozzávalók:

egy egész sütőtök

0,5 dl főzőtejszín, víz

só, bors

fél kávéskanál gyömbér, fél kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi szegfűszeg

Elkészítés:

félbevágom a tököt, kiszedem a magokat és puhára sütöm 180 fokos sütőben. Ha megsült leszedem a héját és bomixerrel pépesítem egy lábosban. Sózom, borsozom, a fűszerekkel ízesítem, felöntöm a főzőtejszínnel és vízzel, hogy leveses állagot kapjak. Néha megkevergetve felforralom és 1-2 perc alatt készre főzöm. Sült tökmaggal megszórva tálalom.